Het identificeren van valse LinkedIn accounts

Als groepeigenaar van een LinkedIn-groep met meer dan 100.000 leden heb ik al veel spam en nep-accounts gezien en is het dagelijks werk om deze te blokkeren.

Waarom deze nep-accounts zal je je misschien afvragen. Deze nep-accounts worden gebruikt door spammers die naar e-mailadressen aan het hengelen zijn door middel van het plaatsen van nep-discussies of banen in groepen. Deze berichten bevatten links naar websites waar je een formulier moet invullen om toegang tot een gratis rapport te krijgen of gegevens achter moet laten om te solliciteren naar een spookbaan.

SEO-bedrijven maken gebruik van deze (backlinking) tactieken om een webpagina ranking te verhogen, zoals links naar ewebinars.com, employmenthunter.org, searchjoboffers.com, linkedinsuccess.com, careerconfidential.com, myjobstar.com, job-search-success-secrets.com, careerbuildersonline.com.

Daarnaast creëren ondernemers profielen die niet persoonlijk zijn, maar alleen worden gebruikt ter promotie. Deze  ‘persoonlijke’ profielen zijn eenvoudig te herkennen aan een bedrijfslogo en een bedrijfsnaam in plaats van een voornaam en achternaam van een echt persoon.

Er zijn een paar voor de hand liggende, en minder voor de hand liggende, tactieken die gebruikt worden door nep-profielen. Hier lees je 10 rode vlaggen voor het identificeren van valse LinkedIn profielen:

  1. Minimaal ingevuld profiel met een groot aantal groepen
  2. Kleine letters in voor-en achternaam
  3. Headlines of functietitels die zeer generiek zijn bv Independent Marketing Professional.
  4. Stock foto. Als het te mooi is om waar te zijn, is dat waarschijnlijk ook!
  5. Geen start / einddatum of de duur van elke baan is bijna hetzelfde bv 2 jaar en 3 maanden
  6. Generieke bedrijfsnaam, vaak zonder het bedrijfsicoon (die normaal gesproken leidt tot een bedrijfsprofiel op LinkedIn)
  7. Het promoten van websites met generieke namen (een populaire SEO backlinking strategie)
  8. Standaard openbaar profiel-URL, in combinatie met andere rode vlaggen
  9. Een twitter account toegevoegd met geen of een tweet; Word lid van mijn LinkedIn-netwerk + link
  10. Buiten het bereik van jouw netwerk, met geen of zeer weinig connecties

Vergeet niet, LinkedIn is een professionele persoonlijke netwerk en om deze reden heb ik al 5400 leden geblokkeerd als lid van mijn groep. Maar elk individueel lid op LinkedIn heeft de mogelijkheid om accounts of berichten op LinkedIn te markeren als zij geloven dat er onjuiste of een verkeerde voorstelling van informatie wordt gepubliceerd, of dat van een individueel profiel, een bedrijfsprofiel, of iets anders is. Je kunt een profiel markeren dat de gebruikersovereenkomst overtreedt door op het markerings-pictogram te klikken in het samenvattingsgedeelte van het profiel.

Als het markeringspictogram niet zichtbaar is, kun je met LinkedIn contact opnemen met de volgende informatie:

  • De volledige naam op het profiel.
  • De URL van de profielpagina (kopieer de koppeling vanuit uw browser).

Wees ervan bewust dat er complexe nep-profielen bestaan met veel connecties, complete profielen, echte samenvattingen, enzovoort maar deze identiteiten gestolen kunnen zijn van echte mensen.

Zegt het voort, deel dit artikel op LinkedIn en markeer een 100% nep- of bedrijfsprofiel als Spam (onder het openbaar profiel URL onderaan rechts). LinkedIn schorst zo’n account op als genoeg mensen dat doen.

Auteur: Jacco Valkenburg

Een recruitment expert en een van Nederlands bekendste auteur, waaronder Recruitment 3.0. Met zijn bedrijf Recruit2 helpt hij organisaties – zoals Maersk, Knab, TomTom, KPN, Canon e.a. – succesvol bij het verbeteren of uit handen nemen van hun personeelswerving, van strategie tot realisatie. Tevens is hij trainer en eigenaar van Recruiter University.

4 gedachten aan “Het identificeren van valse LinkedIn accounts”

  1. Dag Jacco, fijn artikel, ik heb het geshared op Linked. Mijn groep (secretary plus) heeft er met 5600 members ook veel last van, elke dag block & delete….grt Anke

  2. Dag Jacco, fijn artikel, ik heb het geshared op Linked. Mijn groep (secretary plus) heeft er met 5600 members ook veel last van, elke dag block & delete….grt Anke

  3. Ik zie herkenning. Wij kregen een mail van een “advocaat” en hij wilde graag in contact komen over een erfenis. Ik heb zijn foto gesleept naar zoeken afbeeldingen in Google en zag zo dat het een gebruikte foto was. Wel goed dat er aandacht aan besteed wordt.

  4. Ik zie herkenning. Wij kregen een mail van een “advocaat” en hij wilde graag in contact komen over een erfenis. Ik heb zijn foto gesleept naar zoeken afbeeldingen in Google en zag zo dat het een gebruikte foto was. Wel goed dat er aandacht aan besteed wordt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.