De explosieve groei van Nederlandse LinkedIn-gebruikers

LinkedIN people logoDagblad Metro publiceerde onlangs een artikel waarin het concludeerde dat de economische crisis heeft geleid tot een “explosieve groei van Nederlandse LinkedIn-gebruikers”. De argumentatie werd aangeleverd door Aaltje Vincent, coauteur van het boek Solliciteren via LinkedIn:

  • Binnen alle sociaal plannen die ik ken, en dat zijn die van banken, verzekeraars, overheid en andere grootbedrijven als Enexis, worden boventalligen getraind in het inzetten van LinkedIn (boventalligen zijn nog in dienst bij hun werkgever en moeten nieuw werk zoeken, zij hebben zich nog niet gemeld bij het UWV voor de ww).
  • Iedereen die ww aanvraagt hoort van het UWV dat LinkedIn heel belangrijk is, hun ‘Werkblad’ schrijft daar regelmatig over.
  • Het boek ‘Solliciteren via LinkedIn’, Aaltje Vincent & Jacco Valkenburg, is sinds verschijnen in november 2009 het best verkochte sollicitatieboek van Nederland.
  • De bekendheid van mensen die in de WWB / Gemeente zitten over het gebruik van LinkedIn neemt ook toe, gelukkig.

Aaltje, “Daarnaast er is het sneeuwbaleffect onder mensen die werken, nu een baan hebben, en elkaar over LinkedIn vertellen en elkaar gaan uitnodigen. In de arbeidsmarkt is veel onzekerheid, het besef dat slim LinkedIn gebruik een investering is in je werkleven, en brood op de plank, neemt toe. Alle media voor de werkende mens hebben inmiddels aandacht besteed aan LinkedIn, zelfs Margriet en Libelle.”

Statistisch verband

Maar is er ook een statistisch verband die deze stelling onderbouwt? Jazeker, het aantal nieuwe gebruikers waarmee LinkedIn groeit per seconde is sinds 2008 verdubbeld. En de gemeten interesse, door Google Trends, laat een duidelijke trendbreuk zien in maart 2009.

Trendstatistieken LinkedIn Nederland 2013

Afbeelding: De trendstatistieken met betrekking tot LinkedIn.com in Nederland

In de US was iets sneller een trendbreuk te zien, 4 maanden na de start van de financiële crisis in oktober 2009, vermoedelijk omdat men daar sneller kan reageren en daadwerkelijk reageert met ontslagrondes.

Trends LinkedIn USA 2013

Meer actuele feiten en cijfers over LinkedIn in Nederland lees je op Recruiting Roundtable; Alles wat je wil weten over LinkedIn – Nederlandse feiten & cijfers 2013

Auteur: Jacco Valkenburg

Een recruitment expert en een van Nederlands bekendste auteur, waaronder Recruitment 3.0. Met zijn bedrijf Recruit2 helpt hij organisaties – zoals Maersk, Knab, TomTom, KPN, Canon e.a. – succesvol bij het verbeteren of uit handen nemen van hun personeelswerving, van strategie tot realisatie. Tevens is hij trainer en eigenaar van Recruiter University.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.