Nieuwe functionaliteit voor werk zoeken via LinkedIn!

Bij LinkedIn Vacatures kun je bij Voorkeuren aangeven dat je Beschikbaar bent voor nieuwe carrièrekansen. Onzichtbaar voor iedereen, ook voor de recruiter van je huidige werkgever. Wél zichtbaar voor de recruiter die jouw vakmanschap zoekt.

linkedin-candidates-open-career-opportunities

Heb jij de nieuwe functionaliteit voor werk zoeken van LinkedIn al ontdekt? Bij Vacatures kun je bij Voorkeuren aangeven dat je Beschikbaar bent voor nieuwe carrièrekansen. Onzichtbaar voor iedereen, ook voor de recruiter van je huidige werkgever*. Wél zichtbaar voor de recruiter die jouw vakmanschap zoekt.

Jacco Valkenburg, recruitment architect en co-auteur, en ik nemen je graag mee in hoe het werkt voor recruitment en voor jou.

Waar en hoe stel je het in? Dat komt straks!

Wat ziet de recruiter?

We nemen je eerst mee in hoe het werkt voor de recruiter. Werkgevers zoeken in LinkedIn naar goede kandidaten, ook wel ‘sourcen’ genoemd. Dat kan eenvoudigweg gratis bij Geavanceerd en tegen betaling nóg geavanceerder in twee professionele versies van LinkedIn Recruiter (Lite). De versie ‘LinkedIn Recruiter’ wordt door corporate recruiters (bij grote werkgevers) gebruikt en de ‘Lite’ versie door recruiters die werken bij bemiddelingsbureaus. Het nieuwe ‘Laat recruiters weten dat u beschikbaar bent/Let recruiters know you’re open’ is op dit moment alleen zichtbaar bij corporate recruiters. Zij krijgen in een apart tabblad de kandidaten te zien die dit hebben aangevinkt:

linkedin-recruiter-beschikbaar

Nieuw is dus het tabblad open to new opportunities. Van de 13,634 zoekresultaten zijn er voor de recruiter 510 kandidaten zichtbaar ‘open to new opportunities’, oftewel beschikbaar. Dat is nieuw. Als jij dit hebt aangeklikt en ingevuld zien recruiters van corporates/grote werkgevers jou hierbij staan. Ook voor bovenaan deze zoekresultaten staan geldt hetzelfde als altijd: a. functietitels en zoekwoorden waar op gezocht wordt, b. als je een eerstegraads connectie hebt met degene die zoekt sta je bovenaan en c. hoe completer jouw profiel hoe hoger.

*LinkedIn geeft geen 100% garantie:

linkedin-beschikbaar

Dit kan bijvoorbeeld voorkomen bij Recruiters die gelieerd zijn aan de eigen organisatie maar niet herkenbaar zijn als zodanig. Denk aan verschillende zusterbedrijven of landenorganisaties.

Wil je onzichtbaar Beschikbaar zijn?

Stel dan het eerste deel bij Jobs als volgt in:

linkedin-vacatures-voorkeuren
linkedin-share-youre-open-to-new-opportunities

Vervolgens kun je aangeven wat je voorkeuren zijn:

1.  What kind of jobs are you considering?

Vul bij Title die functie titels in waarvan jij weet waaronder jouw vakmanschap gezocht wordt, bijvoorbeeld: P&O adviseur, HR manager, HRM Adviseur, HR Business partner. Denk je dat jouw vakmanschap ook met Engelstalige titels gezocht wordt dan vul je die ook in.

2.  Job type

Geef het soort contract aan:

  • Full-time
  • Part-time
  • Contract
  • Internship
  • Remote
  • Freelance

3.    When can you start?

De maand wanneer je beschikbaar komt.

4.    Introduction (300 characters or less)

Dit is jouw kans om je meteen te onderscheiden: geef in max. 300 karakters aan waarom jij hiervoor dé beste oplossing bent voor een werkgever, wat breng je mee, wat is jouw toegevoegde waarde en jouw enthousiasme voor je vak!

5.  Vacature meldingen / Get more relevant job recommendations

LinkedIn brengt jou ook graag voor jou relevante vacatures onder de aandacht, vul daarvoor het tweede deel in. Hier vul je de volgende secties in:

  • What locations would you like to see jobs in?
  • Which experience levels are you interested in?
  • What industries are you considering?
  • What size company would you like to work for?

Let op: na 90 dagen actualiseren

LinkedIn zal je interesses delen met recruiters gedurende 90 dagen. Je kunt dit altijd wijzigen maar weet dat LinkedIn automatisch stopt met het delen van deze informatie na 90 dagen om ervoor te zorgen dat deze informatie up-to-date en relevant blijft, in het geval je niet langer op zoek bent naar nieuw werk.

Als je na 90 dagen recruiters nog wilt laten weten dat je open staat voor nieuwe mogelijkheden, moet je deze functie weer inschakelen door het volgen van de bovenstaande stappen.

Solliciteren via LinkedIn? Deel ook deze info

Ten slotte, als je solliciteert via LinkedIn op een vacature, wil de recruiter graag dat zien en zet je “Share your profile when you click apply” aan.

linkedin-share-your-profile-when-you-apply

Wil je zichtbaar Beschikbaar zijn?

Mag iedereen, ook je huidige werkgever, weten dat je beschikbaar bent? Zet dan ook het woord beschikbaar in je kopregel.

Ben je beschikbaar en heb je nu geen werkgever? Dan heb je wel een huidige functie nodig in je vak, anders wordt je niet gevonden door recruiters, want zij zoeken op huidige functie. Het eerste wat de recruiter daarna zal doen is je profiel bekijken, maak ook dit optimaal met de checklist in ons boek.

Solliciteren via LinkedIn 135x200.indd

Het boek Solliciteren via LinkedIn, van Aaltje Vincent & Jacco Valkenburg, is sinds publicatie in 2009 een bestseller met een oplage van ruim 23.000 exemplaren. Iedere druk is door ons geactualiseerd. Dé huidige 15e druk dateert van juli 2016.

Auteur: Jacco Valkenburg

Een recruitment expert en een van Nederlands bekendste auteur, waaronder Recruitment 3.0. Met zijn bedrijf Recruit2 helpt hij organisaties – zoals Maersk, Knab, TomTom, KPN, Canon e.a. – succesvol bij het verbeteren of uit handen nemen van hun personeelswerving, van strategie tot realisatie. Tevens is hij trainer en eigenaar van Recruiter University.

Eén gedachte over “Nieuwe functionaliteit voor werk zoeken via LinkedIn!”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.