11 redenen voor praktisch geschoolden om actief LinkedIn te gebruiken

Recruiters zoeken ook specialisten op LinkedIn. En de snelste weg naar nieuw werk is via je netwerk.

Regelmatig wordt mij de vraag gesteld of LinkedIn ook werkt voor praktisch geschoolden. Ja, natuurlijk!

Ik neem als praktijkvoorbeeld een telecommonteur (installeert adsl, digitale televisie etc.)

Ik stel voorop dat ook hij vaker in zijn werkleven nieuw werk zal moeten vinden. En dat zijn profiel op LinkedIn 100% is, met zijn vakmanschap met goede trefwoorden en minstens drie aanbevelingen.

Top 11 redenen:

1.     Ook voor hem geldt: de snelste weg naar nieuw werk is via je netwerk. Het netwerk zoals (oud) collega’s, (oud) mede traininggenoten van zijn bij- of omscholing, vrienden en familie uitnodigen als contact op LinkedIn, maakt dat hij ook hen actief kan informeren over de ontwikkeling in zijn vakmanschap met de status update. Zoals de projecten of klussen waaraan hij werkt, bijscholing die hij heeft gedaan, nieuwe technieken die hij toepast of dat hij in is voor nieuw werk.

2.     Met een goed netwerk op LinkedIn kan hij zien welke toegang hij heeft bij ‘companies’ als UPC, Chello, Ziggo, KPN of xs4all en Tele2. Zijn het vakcollega’s dan kan hij hen actief benaderen om te netwerken.

3.     Of hij vindt/vraagt de namen van recruiters of relevante teamleiders bij de bedrijven. Hij kan vervolgens actief contact leggen met deze beslissers en actief vragen hoe zij te werk gaan bij het vervullen van een vacature voor de functie van ‘digitaal monteur’.

4.     Met de antwoorden kan contact leggen met hun contactpersoon bij een uitvoerend-, uitzend- of detacheringbedrijf, zoals Centric, Careermaker Uitzendorganisatie, Start People en Technicum Nederland.

5.     Als hij zichtbaar is bij ‘who has viewed my profile’ kun hij zich zelf ook in beeld brengen bij hen.

6.     Door ‘follow company’ bereikt hij hetzelfde effect, recruiters zien wie hun bedrijf gaat volgen.

7.     Met JOBS/SimplyHired vindt hij vacatures van het gehele internet gecombineerd met de connecties die hij al heeft bij dat bedrijf. Als ik op 3-1-2010 het zoekwoord ‘monteur’ gebruik bij JOBS, krijg ik 1.000 vacatures als resultaat.

8.     Recruiters zoeken ook specialisten op LinkedIn, hij zorgt dan ook dat hij de juiste trefwoorden voor zijn vakmanschap in zijn profiel heeft staan: adsl, digitaal, televisie, internet, monteur etc..

9.     Hij kan ook met zijn LinkedIn profiel met goede aanbevelingen direct solliciteren.

10.  Voor ieder sollicitatiegesprek wordt hij gezocht op het internet. En men is blij met een door hem zelf gemaakt ‘openbaar CV’ op LinkedIn. Dit leggen zij ook naast zijn ‘gewone’ CV.

11.  En hij kan de profielen van zijn sollicitatiegesprekspartners bekijken, dit bereidt hem extra goed voor op het gesprek.

Auteur: Aaltje Vincent

Bestseller auteur 80.000 verkocht. Ik deel over Jobmarketing 3.0, netwerken, LinkedIn én #solliciteren. Loopbaanpro CMI-C. Trainer & Spreker.

3 gedachten aan “11 redenen voor praktisch geschoolden om actief LinkedIn te gebruiken”

  1. Ik ben het ermee eens dat LinkedIn veel mogelijkheden biedt. Genoemde monteur is misschien thuis in het Engels. Maar veel lager opgeleiden zijn dat niet. Ik ben in de praktijk tegen gekomen dat lager opgeleiden worden afgeschrikt en ontmoedigd door het feit dat alles in het Engels is. En als je de Engelse instructie niet begrijpt is het moeilijk om een goed profiel aan te maken en te begrijpen hoe LinkedIn werkt. Misschien is dat wel de bedoeling van LinkedIn? Ik raad lager opgeleiden aan om een Hyves account aan te maken. Ook via Hyves kun je op ongeveer de zelfde manier naar werk zoeken. Bovendien blijven mensen dan dichter bij zichzelf.

  2. Met een goede en persoonlijke samenvatting op je profiel laat je ook zien wie je als persoon bent. Ik maak regelmatig mee dat mensen gebeld worden nadat ze hun samenvatting op een professionele manier hebben geüpdated. Als onderdeel van Jobmarketing en werk vinden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.