LinkedIn Endorsements uitgelegd

LinkedIn rolt op dit moment een nieuwe functie uit: het endorsen van je vaardigheden.* Sinds voorjaar 2012 zijn 3 vaardigheden onderdeel van je 100% profiel. Iedereen, ook jij, heeft meer dan drie vaardigheden. Vul dus alle vaardigheden in die je hebt! Kies daarvoor de begrippen die in jouw vakgebied gebruikelijk zijn.

De letterlijke vertaling van ‘endorsement’ is: instemming, bijval, klappen, applaus. En ze zijn met een muisklik te op de ‘+’ te geven:

Je kunt eerste graad connecties endorsen, en – let op – ook zelf eerst een vaardigheid van hen toevoegen! LinkedIn schotelt jou ook je connecties voor, waarbij je zelf kunt selecteren welke vaardigheid jij bij wie endorsed. Dit gaat heel snel, wil je het weloverwogen doen, bezoek het profiel van diegene!

Door eenvoudigweg te klikken kun je dus jouw netwerk ‘applaus’ geven! Vaardigheden wegen mee in de resultaten als men naar jouw vakmanschap zoekt op LinkedIn, omdat zij onderdeel zijn van een 100% profiel. De gegeven endorsements wegen nog niet mee, maar wat niet is kan nog komen….. Je hebt met jouw LinkedIn profiel maar een enkel doel en dat is oproepen “Die wil ik graag spreken!”.

Welke invloed hebben endorsements daarop? Daarvoor heb ik drie mensen gesproken wiens dagelijks werk het is om nieuwe collega’s te werven.

Jacco Valkenburg – internationaal recruiter en coauteur ‘Solliciteren via LinkedIn’

““Ik vind endorsements een verrijking in het compleet maken van je profiel. Het geeft in een oogopslag weer waarop je gewaardeerd wordt in je vak. Het is een briljante zet van LinkedIn om iedereen aan te sporen tot het vullen van het profiel met vaardigheden waarop deze goed gevonden kunnen worden.”

Jorg Roodbeen – directeur Klap Verzekering Makelaars, Amsterdam

“Ik vind endorsements niet waardevol. Het is veel te gemakkelijk, net als een soort Like op Facebook. Echte aanbevelingen vind ik wel waardevol net als zicht op het netwerk. En ik kijk ook naar aanbevelingen, met dien verstande dat de waarde ervan mede afhangt van de relatie tussen de aanbeveler en aanbeveelde. Een positieve aanbeveling, liefst meerdere, heeft wel degelijk een positieve invloed op het beeld dat ik dan heb van een kandidaat.”

Floor Nobels – online & social media recruiter

“Ik vind endorsements aardig, zie ook mijn blog op NRC Carrière. Ik hecht meer waarde aan endorsements naarmate meer mensen ze invullen. Een is geen. Ik zie dat mensen mij ook endorsen terwijl ze niet met mij gewerkt hebben. Ze zeggen dus ook welke associatie mensen bij jou hebben. Ik geloof dat aanbevelingen en reviews van collega’s en klanten belangrijk gaan worden. De meeste waarde hecht ik aan aanbevelingen. En vooral het nabellen ervan, zal ook zo met endorsements gaan denk ik. Er zal in de toekomst vast ook rekening mee gehouden worden bij sollicitaties en promoties. Alles moet je duiden, positief kritisch blijven en niet meteen voor waar aannemen.”

Endorsements krijg je door ze te geven en door om te vragen. Als jij ze geeft krijgt de ander daar melding van. Het nodigt uit om ook endorsements terug te geven. Je kunt er vanzelfsprekend ook om vragen, persoonlijk, bijvoorbeeld na afloop van een training die je geeft, of in een mail.

Aanbevelingen krijg je in Nederland door er om te vragen – altijd persoonlijk -, met een inhoudelijke toelichting wat je graag aanbevolen zou zien. Vergelijk het met het vragen om een referentie. Als je een aanbeveling accepteert en plaatst vraagt LinkedIn je meteen om een aanbeveling terug te geven. Doe dit niet, in Nederland wordt dit gezien als vriendjespolitiek.

Jacco, Floor, Jorg en ik vinden aanbevelingen cruciaal voor je LinkedIn profilering! Endorsements zijn een mooie aanvulling om je profiel ook in een oogopslag eruit te laten springen in je vakmanschap! Maak er gebruik van!

*Zie ‘gedeeltes toevoegen’ voor de vaardigheden sectie. Geef ook je niveau en het aantal jaren ervaring aan. Je vaardigheden kun je ook in de door jou gewenste volgorde ‘slepen’. Het percentage dat bij een skill staat, zie bijvoorbeeld https://www.linkedin.com/skills/skill/Outplacement?trk=skills-mp, geeft de groei/daling in op jaarbasis van deze genoemde vaardigheden door alle LinkedIn leden. Tip: Je werkt binnen een paar dagen met endorsements als je jouw LinkedIn taal instelt op ‘English’ (als je dan weer terugschakelt op NL zie je ze ineens niet meer). Het uitrollen op Nederlandse profielen is nog gaande.

PS: voor een 100% profiel zijn nu ook 50 connecties nodig. De ‘drie aanbevelingen’ zijn sinds dit jaar geen standaardonderdeel meer van een 100% profiel, wel broodnodig.

Auteur: Aaltje Vincent

Bestseller auteur 80.000 verkocht. Ik deel over Jobmarketing 3.0, netwerken, LinkedIn én #solliciteren. Loopbaanpro CMI-C. Trainer & Spreker.

17 gedachten aan “LinkedIn Endorsements uitgelegd”

  1. Er wordt vaak gesproken over de betrouwbaarheid van gegevens via Sociale Media. Endorsements zijn ook een manier om gegevens te valideren. Hoe meer mensen een skill ”endorsen” hoe meer valide deze skill zal zijn. Dit punt mis ik in dit artikel en is in mijn ogen juist een belangrijke motivatie voor LinkedIn geweest.

  2. Er wordt vaak gesproken over de betrouwbaarheid van gegevens via Sociale Media. Endorsements zijn ook een manier om gegevens te valideren. Hoe meer mensen een skill ”endorsen” hoe meer valide deze skill zal zijn. Dit punt mis ik in dit artikel en is in mijn ogen juist een belangrijke motivatie voor LinkedIn geweest.

  3. Ik krijg regelmatig vragen over de mogelijkheid om het endorsen van Skills / Vaardigheden uit te zetten. Dit is echter niet mogelijk. Iedereen, niet alleen eerstegraads connecties, kan je dus endorsen.

    Je kunt er wel voor kiezen om je Skills / Vaardigheden niet te tonen door deze te verwijderen. Dat is de enige optie.

  4. Ik krijg regelmatig vragen over de mogelijkheid om het endorsen van Skills / Vaardigheden uit te zetten. Dit is echter niet mogelijk. Iedereen, niet alleen eerstegraads connecties, kan je dus endorsen.

    Je kunt er wel voor kiezen om je Skills / Vaardigheden niet te tonen door deze te verwijderen. Dat is de enige optie.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.